Tuesday, February 15, 2011

Bile Si Pemalas Menjadi CHEF

Assalamualaikum~

"Alamak..da lmbt nk p kje ni..masak xlagi..cmne LAKI aq nk makan ni?"
"AKAK!! Lagi td men FB jek..kiteorg da lapa..ble nk masak HA???"
"Aiseymen..nk masak ape ni?xde pape kt dlm peti sejok.."

Ha..Sometimes, i always face with above issues..(tp y LAKI 2 bkn la..itu contoh yek..)Kadang2 smpi xtau nk masak ape y sedap, simple, cepat n berkhasiat plak 2..Ni resepi y pemalas la senang kate kn..nk tau ape?

Sup Sayur :
4 ulas bawang merah (y kecik2 2 ha)
4 ulas bawang putih
ikan bilis sikit
lada sikit
Sayor sawi putih / Bayam
Cendawan
Daun Sup

Sambal Totok: (wah..JAWEnye~)
1 ulas bawang putih
10 bijik cili padi (Kalo nk lagi pedas, tmbah la lg)
Segenggam ikan bilis

Sayur:

  • Basoh sayor dengan cara isikan air paip kt dalam mangkuk besar n rendam sayor y belom dipotong ke dalam mangkok 2.. Cara ni boley tenggelamkn kotoran mcm habok or pasir dari sayor 2.
  • Potong sayor 2 ikot suke..asingkan batang sayot n daunnye
  • Kopek la bwang2, lade n ikan bilis 2. mayang halos2 bawang n lada 2. Goreng smue skali tp jgn lme2.
  • Masokkn batang sayor dlu..bia lembot sikit.
  • Lastly baru masokkan daunnye, Cendawan, Daun Sup, air, garam n ajinamoto
  • SIAP!
Sambal Totok:
  • Goreng Ikan bilis smpai rangup tp jgn HANGOS.
  • Goreng bwg putih n lada.HATI2.
  • Tumbok bwg putih n lada dulu smpai hancor n lastly baru tmbk ikn bilis td tp xya hancor sgt.
  • SIAP.
Nak Lagi sedap, goreng la ikan kering / ikan masin..Baru TERANGKAT!

Xsmpai 15minit da siap...jgn lupe msak nasi.nanti nk makan dengan ape? :)

Selamat Mencuba~

No comments:

Post a Comment